sobota, 16 marca 2013

Mango lassi z kolendrą

Mango lassi jest jednym z moich ulubionych napojów, niestety najczęściej robi się go na bazie jogurtu, którego unikam, a skoro tak trudno znaleźć wegańskie mango lassi, to najlepiej przygotować je sobie samemu w zaciszu domu.

Składniki:

- 1 duże, bardzo dojrzałe mango 
- ok szklanki mleka migdałowego/ryżowego lub innego (można też użyć wody)
- kilka nasion kardamonu
- kilkanaście listków świeżej kolendry (opcjonalnie)



Mango myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i miksujemy z pozostałymi składnikami. "Mleko" dodajemy wedle uznania - im go mniej, tym napój bardziej gęsty. Kolendra jest nieobowiązkowa (nie każdy lubi), ale ostatnio najchętniej dodawałbym ją do wszystkiego, więc i tym razem nie mogło jej zabraknąć - efekt? Idealnie komponuje się z mango, kardamonem i mlekiem migdałowym:)
Smacznego!

P.S. Jeżeli wyjdzie Wam za mało słodkie, dodajcie syropu z agawy.

2 komentarze :

  1. Warto, choćby dlatego, że mango samo w sobie jest bardzo zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń