sobota, 30 marca 2013

Sernik z tofu

Nie przepadam za tofu i raczej go nie używam, ale na święta postanowiłam zrobić dla rodziny sernik i przyznam, że nawet mi smakuje!

Składniki na masę (użyłam formy 24-centymetrowej):

- 4 opakowania tofu naturalnego (w sumie 1,2 kg, ale można mniej, myślę, że 800 g wystarczy)
- 1 budyń waniliowy, bezglutenowy
- ok 50-60 ml syropu z agawy
- 2-3 kostki czarnej czekolady
- rodzynki (opcjonalnie)

Składniki na spód (opcjonalnie):

- ok 10 herbatników bezglutenowych
- 10 daktyli suszonych




Przygotowanie spodu:
Herbatniki i daktyle blendujemy. Konsystencja powinna być gruboziarnista. Daktyle można również pokroić, a ciastka pokruszyć. Jeżeli masa nie będzie się kleiła, dodajemy 2-3 łyżki wody.
Masę wykładamy na dno tortownicy.

Przygotowanie masy sernikowej:
Tofu odsączamy z wody, rozgniatamy widelcem, dodajemy opakowanie budyniu i syrop z agawy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę albo przeciskamy przez praskę. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i rodzynki, wszystko razem mieszamy i tak przygotowaną masę, wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Tofu nie musi się upiec, tylko obsuszyć i delikatnie zrumienić.
Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy ciasto do wystygnięcia, a następnie polewamy polewą czekoladową.

Przygotowanie polewy:
Nie chciało mi się kombinować, a nie miałam akurat kakao, więc użyłam po prostu czarnej czekolady z pomarańczą.
Czekoladę rozpuściłam z odrobiną mleka migdałowego i polałam nią ciasto.






Smacznego!




4 komentarze :

  1. sernik z tofu? ...strasznie chciałabym spróbować, ale nie odważyłabym się chyba na przygotowanie go w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest łatwiejszy w przygotowaniu, niż sernik z sera. tofu nie opadnie, jak to bywa z serem ;) no ale...nie każdy lubi tofu i według mnie, taki sernik bardzo różni się w smaku od serników serowych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chwalę Pana za to, że trafiłam na ten blog. Właśnie szukałam jakiegoś świątecznego przepisu na ciasto z tofu :-) Czy planujesz robić jeszcze jakieś wypieki z tofu? Mam też pytania: cxzy syrop z agawy można zastąpić miodem albo ksylitolem, a jeśli tak, w jakiej ilości? I czy jeśli użyję tofu naturalnego Polsoi to będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie planuję robić wypieków z tofu, z tej prostej przyczyny, że za tofu nie przepadam i choć ten sernik był naprawdę smaczny, to jednak mam opory przed tofu.
    W planach jest sernik i w przyszłym tygodniu powinien być już przepis na niego. Nie będzie on jednak z tofu, ani sera :)
    Syrop z agawy możesz zastąpić miodem, jak również ksylitolem, czy cukrem nierafinowanym. Co do ilości, to sądzę, że 1 szklanka i trochę, powinna wystarczyć:)

    OdpowiedzUsuń