wtorek, 23 kwietnia 2013

Bakłażan w Pomidorach

Szybkie i bardzo aromatyczne danie.
Można podać z makaronem albo zjeść ze świeżym pieczywem.

Składniki (na 3 porcje):

duży bakłażan
cebula
4 średnie pomidory
3 ząbki czosnku
suszona czerwona papryczka chilli (opcjonalnie)
suszone oregano
pęczek świeżej bazylii lub pietruszki
300 ml passaty
2 łyżki wytrawnego białego wina
oliwa z oliwek
sól, pieprz


Pokrój bakłażana w kostkę. Rozgrzej patelnię i wlej do niej nieco oliwy. Smaż bakłażana w dwóch partiach, dodając w razie potrzeby, odrobinę oliwy, ale uważaj, żeby warzywa nie wchłonęły za dużo tłuszczu. W trakcie smażenia, posyp bakłażana suszonym oregano, to nada mu wspaniałego aromatu. Kiedy zrumieni się pierwsza część bakłażana, przełóż ją na talerz i usmaż drugą w taki sam sposób.




Po usmażeniu drugiej partii, włóż pierwszą z powrotem na patelnię, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, chwilkę podsmaż. Następnie dodaj suszoną papryczkę chilli, 2 łyżki białego wina i passatę. Duś wszystko ok 5-10 minut, a potem przypraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój pomidory w kostkę, wrzuć do sosu, dodaj świeże listki bazylii lub pietruszki i wymieszaj.
Podawaj z białym winem.
Smacznego!








Bakłażan posiada właściwości odtruwające, pomocne w leczeniu dolegliwości wątrobowych. Obniża poziom cholesterolu, działa wykrztuśnie, korzystnie wpływa na układ moczowy i kostny, a także poprawia przemianę materii, zapobiegają reumatyzmowi i pomagają zwalczać wirusy i bakterie. Ponadto jest niskokaloryczny, ale niestety ciężkostrawny.
Bakłażan od lat jest cenionym i uznawanym afrodyzjakiem wzmagającym potencję.




Źródła:
http://www.doz.pl/newsy/a1232-Baklazan_dla_zdrowia
http://zdrowieznatury.blox.pl/2012/07/BAKLAZAN.html


2 komentarze :

  1. Od niedawna jestem mega fanką bakłażanów! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze dzisiaj kolejne wariacje z bakłażanem;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń