wtorek, 7 maja 2013

Sałatka Mega Omega 3






Skład na sałatkę: 
miks zieleniny (np. sałata lodowa, roszponka, rukola)
kilka włoskich orzechów 
garść ciemnych winogron
mała biała cebula



Zieleninę układamy warstwowo
najpierw większe liście sałaty lodowej
następnie roszponka i rukola
 

Kolejno układamy:
Winogron przekrojony na pół (inaczej będzie uciekał spod widelca)
   Orzechy (można namoczyć uprzednio w wodzie, będą jędrniejsze)
Cebulę pokrojoną w cienkie krążki
 



Sos na 2 sałatki
2 łyżki oleju lnianego lub innego bogatego w Omega 3 (koniecznie tłoczony na zimno)
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
soku z 1/4 cytryny
2 łyżeczki octu jabłkowego
sól, pieprz 


Wszystkie składniki wymieszać i polać sałatkę
Nadmiar można przechowywać w lodówce przez kilka dni
 




Na konie całość polałam kremem na bazie octu balsamicznego (Glaze with Aceto Balsamico), jest on łagodniejszy w smaku i przede wszystkim gęstszy od zwykłego octu balsamicznego, bo zawiera zagęszczony moszcz winogronowy, co sprawia, że nie tylko świetnie smakuje ale i dekoruje. 






Winogron z pestkami czy bez?
Proantacjanidy występujące w pestkach winogron, zwana jest potocznie „super przeciwutleniaczem”, ponieważ wobec niektórych wolnych rodników wykazuje kilkadziesiąt razy silniejszy efekt niż witamina E i C. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, ułatwia gojenie się ran, poprawia krążenie krwi, wzmacnia tętnicę, żyły i naczynia włoskowate.
Zatem jak winogron to z pestką!


Kwasy Tłuszczowe Omega 3 – posiadają zdolność rozpuszczania kwasów nasyconych, dzięki czemu oczyszczają organizm ze złogów tłuszczu i nadmiaru cholesterolu.
W latach 50 minionego stulecia biochemik Johanna Budwig i badacz chorób nowotworowych Maks Gerson niezależnie odkryli zastosowanie olejów omega 3 w leczeniu chorób zwyrodnieniowych. Okazało się, że odbudowują one odporność na poziomie komórkowym (wzmacniają odporność zdrowych komórek a niszczą komórki rakowe i guzy), ponadto wspomagają leczenie chorób serca, reumatoidalnych zapaleń stawów i kości, chorób nerek, depresji, astmy oskrzelowej, depresji, łuszczycy, pokrzywki, migreny i przerostu prostaty.
Szacuje się, że zawartość Omega 3 w dzisiejszej diecie zachodniej wynosi zaledwie 1/5 w porównaniu do diet tradycyjnych... trzeba to nadrobić ;)

Cenne źródła Omega 3:
siemię lniane (53% oleju lnianego to właśnie kwas alfa-linolenowy),
nasiona chia (30%),
nasiona konopne (20%),
nasiona dyni (15%),
orzechy włoskie (5%)





Zródła:
Pitchford P. ‘Odżywianie dla zdrowia' (2012) 
http://www.solgar.pl/wiedza/leksykon/pestki-winogron


photo ©missfotografo.com

2 komentarze :

  1. Mam olej lniany tłoczony na zimno :). Często też mielę siemię i posypuję dania .Przepis super ,kocham takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że się podoba i z chęcią zaraz odwiedzę Twojego bloga:)
    Olej lniany pyszny i bardzo cenny, uwielbiam! Ja świeżo mielone siemię przemycam dodatkowo w świeżo wyciskanych sokach i blendowanych koktajlach, tak po 1-2 łyżeczki dziennie.

    OdpowiedzUsuń