niedziela, 29 września 2013

Nadziewane pieczarki portobello

Danie bardzo proste, niezwykle sycące i ładnie prezentuje się na talerzu.
Składniki, którymi będziemy faszerować, można do woli modyfikować. Wszystko zależy, na co akurat mamy ochotę lub co znajdziemy w lodówce :)

Składniki mojego farszu (na 6 dużych pieczarek):

mała cukinia
mały bakłażan
papryka czerwona
8 pomidorów koktajlowych
cebula
tofu (ja miałam marynowane z czosnkiem)
świeże listki bazylii
łyżeczka ostrej, czerwonej papryki
świeżo mielony, czarny pieprz
sól


Warzywa (oprócz pomidorów) i tofu kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na gorącą patelnię z rozgrzaną oliwą.
Wszystko smażymy do czasu, aż bakłażan zmięknie (można podlać odrobiną wody). Na sam koniec dodajemy drobno pokrojone pomidory koktajlowe. Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Farsz nakładamy do umytych pieczarek.
Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, wkładamy pieczarki i pieczemy ok 30-40 minut. 
Po wyjęciu przekładamy pieczarki na talerze i dekorujemy świeżą bazylią. 
Danie można podawać z pieczywem, ryżem, ziemniakami lub bez dodatków.
Smacznego!





1 komentarz :