sobota, 26 października 2013

Ciasteczka Dyniowe

 



Składniki na około 15 ciastek:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki gryczanej (opcjonalnie kukurydzianej lub pół na pół)
1/2 (mniej słodkie) lub 2/3 szklanki cukru/ksylitolu lub innej ulubionej substancji słodzącej  
1 szklanka drobno startej dyni lub pure
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki jagód goji (lub rodzynek)
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki siemienia lnianego
sok z połowy pomarańczy
3 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju)
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

 

 Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Siemię lniane i jagody goji zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem, po czym ciasto wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut.
 Na papier do pieczenia wykładamy łyżką schłodzone ciasto, formując mniej-więcej okrągłe ciasteczka.
Piec przez 15-20min, w zależności od wielkości ciasteczek. 







photo ©missfotografo.com





8 komentarzy :

  1. świetne ciasteczka ! uwielbiam te zdrowe przepisy, szczególnie z tak smacznymi składnikami :) tym bardziej kusi mnie ich dyniowa wersja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale w płatkach owsianych jest gluten :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są do dostania bezglutenowe płatki owsiane, jak nie w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością, to bez problemu kupisz je przez internet. pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ooo, nie wiedziałam, że tak się da :) To jakaś specjalna odmiana owsa?

      Usuń
    3. w owsie jest znikoma ilość glutenu, pod warunkiem, że hoduje i przechowuje się go z dala od pszenicy... ale w jaki sposób te śladowe ilości glutenu usuwają, to nie mam pojęcia, pewnie jest na to jakaś metoda.

      Usuń