czwartek, 10 października 2013

Makaron z ciecierzycą

Składniki: 

1 mała cebula drobno posiekana
1 łodyga selera naciowego drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
mała cukinia pokrojona w kostkę
słoiczek kukurydzy ok 150 g
2 słoiki ciecierzycy po ok 350 g
ok 500 ml bulionu warzywnego (może być z kostki warzywnej - bezgl., wege)
drobny makaron ok 100 g
świeże listki bazylii i/lub natki pietruszki
oliwa z oliwek
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki  kminku rzymskiego
sól
czarny, świeżo mielony pieprz



Do garnka wlewamy nieco oliwy i wrzucamy drobno posiekane: cebulę, seler, czosnek, cukinię oraz łyżeczkę curry, kurkumy i i pół łyżeczki kminku rzymskiego. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut. Warzywa powinny zrobić się miękkie.
Dokładnie odsączamy ciecierzycę i kukurydzę, płuczemy pod bieżącą wodą, dodajemy do uduszonych warzyw i zalewamy bulionem. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Następnym krokiem jest wyjęcie łyżką cedzakową części ciecierzycy wraz z warzywami. Część pozostawioną w garnku, miksujemy.  Po zmiksowaniu, dodajemy odłożoną wcześniej ciecierzycę wraz z warzywami z powrotem do garnka i dodajemy makaron*. Gotujemy na małym ogniu, aż ciecierzyca i makaron będą miękkie.
Jeżeli całość jest zbyt gęsta, dolewamy wrzątku.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Danie posypujemy porwanymi listkami świeżej bazylii i/lub świeżą natką pietruszki.
Można podawać z pieczywem.




* Dzięki miksowaniu uzyskamy smaczny sos, jednak ten krok możemy pominąć, nie wpłynie to negatywnie na smak dania.

2 komentarze :