piątek, 19 kwietnia 2013

Sok Cytrusowy z Jagodami Goji






Skład na 2 szklanki 0,4l:

70 suszonych jagód goji
1 duży grapefruit
3 duże pomarańcze
szczypta cynamonu
odrobina wody




                Jagody namaczamy w niewielkiej ilości wody (tak aby przykryła jagody)
                      przez 15-30 minut
                     i kolejno mielimy w blenderze przez około 30 sekund



     Następnie wyciskamy sok z cytrusów. Jeśli nie mamy do tego sprzętu elektrycznego, 
    wyciskamy ręcznie   



Jagody mieszamy z sokiem z cytrusów, posypujemy cynamonem 
i wypijamy od razu!

  
 Na zdrowie! 






Jagody goji - mówi się, że to najbardziej odżywcza roślina na naszej planecie, i rzeczywiście jak spojrzy się na zawarte w nich składniki pokarmowe można wpaść w osłupienie (cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin… nie będę wymieniała, bo jest tego dużo, a i dużo o tym w necie).
Regularne ich spożycie opóźnia starzenie, wzmacnia stawy i kości, podnosi odporność, poprawia wzrok, leczy patogeniczne stany serca, wątroby, nerek, płuc i śledziony oraz reguluje pracę układu trawiennego.

Z rośliną tą wiąże się wiele legend. Jedna z nich mówi o buddyjskiej studni nieopodal sławnej świątyni, nad która rósł krzew systematycznie zrzucając swe owoce do niej. Dzięki temu zabiegowi, woda ze studni miała jakoby nabrać cudownych właściwości a pielgrzymi raczący się nią dożywali późnej starości bez oznaki chorób, siwizny czy utraty zębów.

Druga legenda nie legenda, gdyż historia ta podobno jest świetnie udokumentowana, mówi o człowieku,  który jakoby maił żyć 256lat. Był nim Li Ching-Yuen (1677-1933!), chiński mistrz Tao, zielarz, który praktykował medytację i sztuki walki. Spopularyzował on żeń szeń i jagody goji. W 1930 roku, na 3 lata przed jego śmiercią dziennikarz New York Times’a badając historię Li Ching-Yuen, natrafił na list gratulacyjny od cesarza chińskiego z 1827 roku z okazji 150tych urodzin i następny datowany na  50 lat później z okazji dwusetnych urodzin mistrza. Dziennikarz ten przeprowadził również wywiad w okolicznych wioskach, w prowincji Syczuan, gdzie najstarsi mieszkańcy potwierdzili jakoby ich dziadkowie opowiadali o tym, że kiedy oni byli dziećmi, Li Ching-Yuen był już mężczyzną w podeszłym wieku i nie wiele zmienił się od tamtego czasu. Legenda głosi, że w wieku 11 lat spotkał od 2ch mędrców (mieli oni mieć po ponad 300lat), którzy nauczyli go zdrowego odżywiania i zielarstwa. Gdy miał lat 50 spotkał innego mędrca, który żył 500lat i to on nauczył go codziennego spożywania zupy z tychże jagód ;)

Czy to legendy, czy nie, czy to medytacja, czy żeń szeń, sam smak goji jest niezwykły a skład, zwłaszcza w połączeniu z sokiem cytrusowym mega witaminizujący.



źródła: 

photo ©missfotografo.com


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz