Skład na 2 szklanki 0,4l:
70 suszonych jagód goji
1 duży grapefruit
3 duże pomarańcze
szczypta cynamonu
odrobina wody
Jagody namaczamy w niewielkiej ilości wody (tak aby przykryła jagody)
przez 15-30 minut
i kolejno mielimy w blenderze przez około 30 sekund
Następnie wyciskamy sok z cytrusów. Jeśli nie mamy do tego sprzętu elektrycznego,
wyciskamy ręcznie
Jagody mieszamy z sokiem z cytrusów, posypujemy cynamonem
i wypijamy od razu!
Na zdrowie!
Jagody goji - mówi się, że to najbardziej odżywcza roślina na naszej
planecie, i rzeczywiście jak spojrzy się na zawarte w nich składniki pokarmowe
można wpaść w osłupienie (cały zestaw
antyoksydantów, minerałów, witamin… nie będę wymieniała,
bo jest tego dużo, a i dużo o tym w necie).
Regularne ich spożycie opóźnia starzenie, wzmacnia stawy i kości,
podnosi odporność, poprawia wzrok, leczy patogeniczne stany serca, wątroby,
nerek, płuc i śledziony oraz reguluje pracę układu trawiennego.
Z rośliną tą wiąże się wiele legend. Jedna z nich mówi o buddyjskiej studni
nieopodal sławnej świątyni, nad która rósł krzew systematycznie zrzucając swe
owoce do niej. Dzięki temu zabiegowi, woda ze studni miała jakoby nabrać
cudownych właściwości a pielgrzymi raczący się nią dożywali późnej starości bez
oznaki chorób, siwizny czy utraty zębów.
Druga legenda nie legenda, gdyż historia ta podobno jest świetnie
udokumentowana, mówi o człowieku, który
jakoby maił żyć 256lat. Był nim Li Ching-Yuen (1677-1933!), chiński mistrz Tao, zielarz, który praktykował medytację i sztuki
walki. Spopularyzował on żeń szeń i jagody goji. W 1930 roku, na 3 lata przed
jego śmiercią dziennikarz New York Times’a badając historię Li Ching-Yuen,
natrafił na list gratulacyjny od cesarza chińskiego z 1827 roku z okazji
150tych urodzin i następny datowany na 50 lat później z okazji dwusetnych urodzin
mistrza. Dziennikarz ten przeprowadził również wywiad w okolicznych wioskach, w
prowincji Syczuan, gdzie najstarsi mieszkańcy potwierdzili jakoby ich
dziadkowie opowiadali o tym, że kiedy oni byli dziećmi, Li Ching-Yuen był już
mężczyzną w podeszłym wieku i nie wiele zmienił się od tamtego czasu. Legenda
głosi, że w wieku 11 lat spotkał od 2ch mędrców (mieli oni mieć po ponad
300lat), którzy nauczyli go zdrowego odżywiania i zielarstwa. Gdy miał lat 50
spotkał innego mędrca, który żył 500lat i to on nauczył go codziennego
spożywania zupy z tychże jagód ;)
Czy to legendy, czy nie, czy to medytacja, czy
żeń szeń, sam smak goji jest niezwykły a skład, zwłaszcza w połączeniu z sokiem cytrusowym mega witaminizujący.
źródła:
photo ©missfotografo.com
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz