niedziela, 21 kwietnia 2013

Pieczone Ziemniaczki i Sałatka z Kalafiorem




będziemy potrzebować :






Zanim zabierzemy się do pracy, nastawiamy piekarnik na 200°C
Ziemniaki dokładnie myjemy (szorujemy szczoteczką)
Kroimy na ćwiartki lub większe w szóstki
Wykładamy na blaszkę, obficie skrapiamy wodą
i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20minut


W międzyczasie przygotowujemy zalewę do ziemniaków i sałatkę


Skład Zalewy: 

oliwa z oliwek
2-5 ząbków czosnku- zależy od ilości ziemniaków
oregano
tymianek
płatki suszonej chili (opcjonalnie)
sól
pieprz  







Gdy ziemniaczki są już dobre, wyciągamy z pieca
mieszamy dokładnie z zalewą i 
ponownie wstawiamy do piekarnika na 3-5min
tak aby ziemniaki przeszły smakiem przypraw a czosnek się nie spalił


Skład na Sałatkę:

1/3 dużego kalafiora
1/2 dużej cukinii
1/2 dużej czerwonej
2-3 małe pomidory
1/2 cytryny 
oliwa z oliwek (najlepiej tłoczona na zimno)



Umytego kalafiora mielimy przez chwilę w blenderze
 tak aby powstała konsystencja przypominająca kuskus 



W drobną kostkę kroimy pomidory, cukinię i paprykę
Natkę pietruszki drobno siekamy 


 Całość skrapiamy obficie sokiem z cytryny,
 polewamy oliwą i dokładnie mieszamy 



 Smacznego!






Nać pietruszki - znana na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych: alkalizuje ciało, oczyszcza krew i pomaga formować nowe czerwone krwinki, ma zdolności detoksykujące i antyseptyczne, wspomaga procesy trawienne i zapobiega infekcją układu moczowego, obniża ciśnienie, poprawia czynność nerek, dodatkowo świetnie wpływa na wzrok i cerę. Najczęściej używana do dekorowania potraw, zachęcam jednak do zjadania jej w dużych ilościach! Jedna łyżka naci pietruszki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ponadto bogata w beta-karoten, witaminę E, kwas foliowy, potas, fosfor, magnez, wapń, miedz i mangan. Chlorofil zawarty w naci działa jako antymutagen oraz zmniejsza nieprzyjemny zapach ciała powodowany przez bakterie naskórne, może również posłużyć jako odświeżacz do ust. 


 źródła: 
http://www.naturalnews.com/035599_parsley_superfood_blood.html 
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/natka-pietruszki-wartosc-odzywcza-uprawa-przechowywanie-przepisy-na-dania-z-natka_37300.html


photo ©missfotografo.com






magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/natka-pietruszki-wartosc-odzywcza-uprawa-przechowywanie-przepisy-na-dania-z-natka_37300.html
magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/natka-pietruszki-wartosc-odzywcza-uprawa-przechowywanie-przepisy-na-dania-z-natka_37300.html
sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/natka-pietruszki-wartosc-odzywcza-uprawa-przechowywanie-przepisy-na-dania-z-natka_37300.html
sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/natka-pietruszki-wartosc-odzywcza-uprawa-przechowywanie-przepisy-na-dania-z-natka_37300.html
sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/natka-pietruszki-wartosc-odzywcza-uprawa-przechowywanie-przepisy-na-dania-z-natka_37300.html

2 komentarze :

  1. Ja również robię takie ziemniaczki ,ale chętnie skorzystam z przepisu na surówkę :).
    Ładne zdjęcia :)Zapraszam do siebie ,może polubimy się na Facebooku?

    OdpowiedzUsuń