czwartek, 3 października 2013

Tajski Sos Chili

Składniki: 
duża garść papryczek chili
100ml octu ryżowego lub jabłkowego
150ml wody
3 ząbki czosnku
świeży imbir (kawałek około 2cm)
3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie cukru lub inna substancja słodzące)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej


Z 1/3 ilości chili usunąć pestki. Umieścić w blenderze i zmielić na gładką masę.
Dorzucić resztę chili pokrojonej na grube krążki, czosnek, imbir i rozdrobnić
blenderem, nie za mocno, tak żeby były widoczne cząstki chili.
Uzyskaną masę przełożyć do garnka, dodać ocet, 100ml wody, ksylitol, sól,
wymieszać i gotować przez 3 minuty.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z pozostałą wodą i dolać pod konie gotowania
 cały czas mieszając.
Taki sos można przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie. 
Nadmiar przelać w małe słoiczki i zawekować.
Sos świetnie komponuje się z ryżem i warzywami z patelni. 



Papryczka chili - za jej ostry, piekący smak odpowiada związek chemiczny zwany kapsaicyną (im jej więcej w papryczce, tym ostrzejszy smak).Wysoka zawartość kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, co oznacza między innymi, że wspomaga odchudzanie. Ponadto jest bodźcem do wytwarzania endorfiny (tzw. hormon szczęścia), która oprócz zapewnienia nam dobrego samopoczucia, uśmierza ból. Ciekawostką jest to, że kapsaicyna nie działa na kubki smakowe, tylko na nerwy, które nietrwale podrażnia. Rozpuszcza się tylko w tłuszczach i alkoholu, więc ratowanie się przed nadmiernym paleniem szklanką wody daje wymierne skutki (uporczywe pieczenie lepiej zapić łyżeczką oliwy). 
Papryczka jest bogatym źródłem witaminy C, A, E i witamin z grupy B, zawiera również składniki mineralne takie jak sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan. 
Działa przeciwzapalnie, antyrakowo (zabija komórki rakowe), przeciwbólowo (bóle głowy, bule mięśni), wzmacnia układ odpornościowy, poprawia krążenie krwi (zapobiega powstawaniu zakrzepów) i działa rozgrzewająco.  



źródła:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pieprz-cayenne-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-pieprzu-kajenskiego_41550.html 
http://www.naturalnews.com/023017_food_chili_disease.html






photo ©missfotografo.com
 


5 komentarzy :

  1. Świetny przepis! Na pewno spróbuję, wszystkie moje ulubione piekące przyprawy w jednym słoiczku ;))
    Pozdrawiam
    marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytasz mi chyba w myślach! :) Jedząc dziś mój ulubiony sos chili napakowany niestety cukrem sobie myślałam czy można zrobić zdrowszą wersję..

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować:) Świetny blog, będę częściej tu zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie za dużo octu ;p ale poza tym przepis fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale to nie jest zwykly ocet...tylko jablkowy :) jest bardzo zdrowy...i nie jest spirytusowy :)

    OdpowiedzUsuń