wtorek, 3 grudnia 2013

Ciasto marchewkowe z czekoladową nutą

Bezglutenowa wersja wegańskiego ciasta marchewkowego:)

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej (można zmieszać z mąką ryżową)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 sody oczyszczonej
1 szklanka (może troszkę więcej) cukru trzcinowego nierafinowanego (polecam cukier mascobado, bo pięknie pachnie, a dzięki swojej wilgotności, bardzo dobrze łączy się z resztą składników) lub ksylitolu
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki drobno utartej marchwi
160 ml oliwy z oliwek
1/2 szklanki soku pomarańczowego
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
3 łyżki czarnej, pokruszonej czekolady
8 łyżeczek wiórków kokosowych


Przygotowanie:
Składniki suche łączymy ze sobą i dodajemy utartą marchewkę. Następnie ugniatamy wszystko razem. Powinna się zrobić taka gęsta, wilgotna masa, która dobrze się ze sobą trzyma (wilgoć z marchewki). 
Po połączeniu suchych składników, dodajemy mokre i jeszcze raz ugniatamy, tak, żeby wszystko się ze sobą połączyło.
Połączone składniki wykładamy do formy (ja używam 25 cm) i pieczemy w piekarniku, w 180 C przez ok 30-40 minut.
Schłodzone ciasto podajemy z herbatą, kawą albo winem :)
Smacznego!


12 komentarzy :

  1. Jakie apetyczne ciasto! :) Pod względem smaków zimowo-jesienne, czyli idealne na obecną porę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealne pod względem smaków i kolorów:)

      Usuń
  2. Marchewka i czekolada to dla mnie połączenie genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się doskonale :) Ale jakoś nie wyobrażam sobie do ciasta dawać oliwy - nie dość że droga, to jeszcze gorzka ;) Wolę zostać przy tanim, bezsmakowym i zdrowszym od oliwy oleju rzepakowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać olej rzepakowy, jeżeli ktoś lubi jego zapach, to nic nie stoi na przeszkodzie. Osobiście do ciast go nie dodaję, ponieważ według mnie psuje on aromat (w moim odczucie, bo komuś może się akurat podobać) i jest wyczuwalny również w smaku, w przeciwieństwie do neutralnej oliwy, która nie powinna być gorzka, jeżeli jest dobrej jakości.

      Usuń
  4. Właśnie kupiłam mąkę gryczaną i przymierzam się do zrobienia tego wypieku. Tak się zastanawiam, czy szklanka cukru to nie za dużo? Tym bardziej, że marchewka jest dość słodka, nie wspominając o rodzynkach i czekoladzie. Ale kusi).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto już w piekarniku! Piękny aromat się rozchodzi po mieszkaniu :-). Zrobiłam wg przepisu i już nie mogę się doczekać, kiedy go spróbujemy. Mam jednak wrażenie, że to ciasto na zdjęciu zawiera również kakao... Bo moje nie jest takie ciemne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawiera kakao, tylko pokruszoną, czarną czekoladę. Kolor, jak sądzę, wziął się z cukru mascobado.

      Usuń