Składniki:
1 por
1 pietruszka
2 nieduże marchewki
1 cebula
5 pieczarek3 grzybki mun
1/2 szklanki fasoli mung
15cm glonu wakame
3cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chili
1 czubata łyżeczka bezglutenowego miso (opcjonalnie 5-6 łyżek sosu sojowego)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżka oleju kokosowego
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i prawie cały por
(zostawiamy około 7cm jasnozielonej części, tej pomiędzy białą a ciemnozielonymi liśćmi).
Wywar gotujemy przez 15-20 minut, do momentu kiedy por będzie miękki a następnie wyławiamy go.
W międzyczasie, w osobnym garnku gotujemy w niewielkiej ilości wody fasolkę mung
(fasolka barwi wodę na brunatno-zielonkawy kolor, dlatego po ugotowaniu wylewamy wodę).
Grzybki mun namaczamy we wrzątku przez 2 minuty i po odsączeniu kroimy w paski.
Pieczarki pokrojone w plastry i cebulę w piórka przesmażamy na złoto na patelni.
Do wywaru wrzucamy pokrojoną w pół-krążki marchew, pietruszkę, czosnek, imbir i por.
Gotujemy przez około 5 minut, tak żeby warzywa nie rozgotowały się, a były raczej półtwarde.
Na sam koniec, już na wyłączonym ogniu, dodajemy pokrojone w paski wakame, fasolkę mung,
podsmażone pieczarki z cebulą, grzybki mun, olej kokosowy i przyprawy.
Zupę podawać z makaronem ryżowym lub sojowym.
Wakame- undaria pierzastodzielna - to liściokształtny glon morski szeroko wykorzystywany w kuchni japońskiej, chińskiej i koreańskiej. Bogaty w wapno, magnez, jod, żelazo, witaminy A, B2,C, D, E, K, kwas foliowy, niacynę i tiaminę. Roślina ta przy całym swym bogactwie w składniki odrzywcze, jest jednocześnie uboga w kalorie i pomaga spalać tłuszcz. Zapobiega otyłości, chorobom serca, nowotworom, cukrzycy, infekcji wirusowym, nadciśnieniu.
Źródło:
photo ©missfotografo.com
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz