niedziela, 1 grudnia 2013

Sałatka z Awokado i Owocem Kaki


 



Składniki na sałatkę na 1 osobę:
liście szpinaku lub innej zieleniny
1/2 owoca kaki
1/2 awokado 
łyżka uprażonych pestek słponecznika

Dressing: 
półtorej łyżeczki oleju lub oliwy tłoczonej na zimno (u mnie olej lniany)
łyżeczka octu jabłkowego
łyżeczka octu balsamicznego 
posiekany ząbek czosnku
szczypta soli i oregano


Wszystkie składniki dressingu łączymy razem.
Na talerzu układamy dokładnie umyte liście szpinaku,
następnie przekrojone na pół i pokrojone w plasterki awokado oraz pół-plasterki kaki.
Całość posypujemy prażonym słonecznikiem i polewamy dressingiem.






Owoc Kaki - czyli persymona, zwana też jabłkiem orientu, hurmą lub sharon, jest owocem słodkim w smaku. Kaki są wyjątkowo bogate w błonnik, witaminę A i C, sód , potas , magnez , wapno , żelazo , mangan i związki fenolowe.
Właściwości: buduje płyny organiczne, nawilża płuca i rozpuszcza śluz, tonizuję śledzionę i trzustkę, działa łagodząco na błony śluzowe w przewodzie pokarmowym i łagodzi żołądkowo-jelitowe stany zapalne, pomocny w leczeniu nadciśnienia. Ponadto regularne spożywanie tych owoców obniża ryzyko występowania miażdżycy, udarów mózgu , ataków serca i zakrzepów krwi.

 

 

 Źródła:

Pitchford P. ‘Odżywianie dla zdrowia' (2012)
James Chapman 'Sharon fruit reduce heart attacks' , Daily Mail







photo ©missfotografo.com


3 komentarze :

  1. Nie przepadam za awokado, ale sam widok jest kuszący :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm, szaron. Mój ulubiony owoc od dawien dawna. Najlepiej smakuje sam, według mnie, jego cierpka slodycz powala. Za awokado niestety nie przepadam, ale szaronki pożeram w tonach. Dlatego tez lubię jesień, bo zaczyna się ich sezon :)

    OdpowiedzUsuń